Programma

Woensdag 3 november
Aankomst speelsters/officials
op woensdagmorgen
13.00 uur Opening
13.30 uur ronde 1

Donderdag 4 november
09.30 uur ronde 2
15.00 uur ronde 3

Vrijdag  5 november
11.00 uur ronde 4

Zaterdag 6 november
09.30 uur ronde 5
15.00 uur ronde 6

Zondag  7 november
11.00 uur Ronde 7

Maandag 8 november
11.00 uur ronde 8

Dinsdag 9 november

10.00 uur ronde 9
16.00 uur prijsuitreiking en sluiting

Voorwoord KNDB

Na een uitstapje naar Brabant vorig jaar, is het NK vrouwen weer terug in Zeeland. In het Beach - hotel in Zoutelande, om precies te zijn. Een bekende plek, want het prachtig gelegen hotel was al vaker het decor van het kampioenschap voor vrouwen. In de luwte van de duinen heerst de rust die nodig is om een goede partij te kunnen spelen. Daarna is er volop gelegenheid om langs het strand je hoofd weer leeg te laten waaien en je op te laden voor de volgende krachtmeting.
De Stichting Damevenementen Zeeland, onder leiding van Aart Walraven, heeft kans gezien om met diverse sponsors in Zoutelande een contract af te sluiten voor drie jaar sponsoring van het NK voor vrouwen. Vervolgens is met de KNDB een overeenkomst opgesteld dat garandeert dat het NK de komende drie jaren in het Beach - hotel zal plaatsvinden.


Dit is dan weer eens positief nieuws in een tijd dat het niet meezit voor het vrouwendammen. Na het debacle van het afgelasten van het WK vorig jaar Brazilië, was er enige hoop dat het daar mogelijk dit jaar nog zou plaatsvinden. Ook dit liep op een teleurstelling uit. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er plannen om in oktober in Rusland een mini-WK te houden met zes deelneemsters, maar of dat doorgaat is ook nog niet zeker.

Na het wegvallen, enkele jaren geleden, van Olga Kamyshleeva uit de damtop, is deze top opnieuw smaller geworden. Afgelopen zomer maakte Tanya Chub bekend dat zij de damsport voorlopig voor gezien houdt en dat ze zich op bridge gaat toeleggen. Haar plaats wordt ingenomen door Rianka Rentmeester, die vorig jaar met een vijfde plaats uitstekend presteerde. Voor de organisatie is dit een goede keus, want Rianka komt uit Zeeland en dat zal ongetwijfeld de belangstelling van de regionale pers ten goede komen.
Het terugtreden van Tanya is een verlies voor de damsport, want dit maakt de kans dat Nina Hoekman haar titel met succes kan verdedigen alleen maar groter. Op dit moment is Vitalia Doumesh de enige concurrente. Ook al omdat het jonge talent Heike Verheul, vorig jaar vierde, dit jaar wegens schoolverplichtingen niet kan deelnemen. Wie haar vervangt is op dit moment nog niet duidelijk.
Het toernooi mag dan van enige spanning zijn ontdaan, toch hoop ik dat er met veel inzet wordt gestreden en wie weet krijgt Nina concurrentie uit onverwachte hoek. Dat zou mooi zijn, want enige verbreding bij de top bij het vrouwendammen kan de sport goed gebruiken.

Hoewel de partijen dagelijks thuis op de computer zijn te volgen, kan ik toch iedere dammer aanraden een bezoek aan Zoutelande te brengen. Het genieten van de dampartijen is mooi te combineren met en fikse strandwandeling dat ook in de herfst zijn bekoring heeft.
Ik wens de deelneemsters en Aart met zijn mannen een fantastische week toe!

Johan Haijtink (voorzitter KNDB)